Интересные факты

Интересные факты

Знаете ли Вы

Мир кулинарии

«Коль нет зубов — хлеб разжуешь всегда,
Коль хлеба нет — вот горшая беда!»
Саади.

Даже древние римляне дураками не были и требовали сначала хлеба, а потом уж зрелищ, потому как на голодный желудок не то что зрелища смотреть, но и работать как-то не с руки. Об этом повествовал ещё древнеримский поэт-сатирик Ювенал.

Что до Руси, то издавна у славян существовал обычай: люди, преломившие хлеб, становятся друзьями на всю жизнь. Хлеб — посол мира и дружбы между народами, остается им и ныне. Изменяется жизнь, переоцениваются ценности, а хлеб-батюшка, хлеб-кормилец остается самой большой ценностью. С хлебом провожали на фронт. С хлебом встречали вернувшихся с войны. Хлебом поминали тех, кто уже никогда не вернется. У каждого свой хлеб. Каждый по-своему помнит, воспринимает и ценит его. Но есть для всех без исключения одно общее: хлеб — это жизнь. Об истории хлеба, о национальных особенностях и традициях выпечки, о том, как вкушают хлеб разные народы мира в Инете можно найти бесчисленное множество публикаций, об этом можно, например, почитать хорошую статью «Хлеба народов мира».

Похожее изображение

Ну а я со своей стороны предлагаю Вашему вниманию небольшую подборку о хлебе нашем насущном, о самых популярных, самых редких и экзотичных видах хлеба. Для удобства ознакомления я разложил хлебушек по полочкам континентов и стран.

А начать хочу, как русский человек по духу и по крови, с чёрного хлеба России, этой классики жанра с древнейших времён и по сей день.

Черный хлеб (Россия)   Картинки по запросу rusland flag

Картинки по запросу фото хлеб Черный хлеб (Россия)

Каравай из ржаной муки – это исконно русский рецепт. Сегодня такой хлеб выпекают во многих странах СНГ, но все же «краюшка черного хлеба» больше всего связана с российской историей. Черный хлеб может изготавливаться из обдирной ржаной муки, из обойной, из смеси ржаной муки и второго сорта. Сегодня существует множество видов такого хлеба с добавками, самые известные из них «Бородинский», «Купеческий».

ЕВРОПА

Брецель (Австрия)   Австрия

Картинки по запросу фото хлеб Брецель (Австрия)

Брецель (нем. Brezel) в Баварии/Австрии по сегодняшний день, является  эмблемой пекарей и очень часто изображается на вывесках булочных, пекарен и фирм, занимающихся изготовлением хлеба. В Средние века изготовление брецелей было жестко регламентируемым по времени и разрешалось лишь узко ограниченному кругу людей. Технология выпекания кренделя имеет своё ноу-хау: коричневый цвет брецеля и его тонкий содовый вкусовой оттенок достигается коротким опусканием сырого кренделя перед помещением на противень в слабый раствор натриевой щелочи. В настоящее время Брецели посыпаются маком, семенами кунжута, тыквы и подсолнечника, сахаром, запекаются с сыром, ломтиками колбасы, с разной, в том числе и сладкой, начинкой. В Баварии брецель — одна из традиционных закусок к пиву на народных гуляньях.

 

Пумперникель (Германия)   Германия

Пумперникель является хлебом, изготовленным из ржаной муки грубого помола с включениями частей непромолотого зерна. Процесс изготовления хлеба довольно длителен. Цельные зёрна вначале лежат в течение целой ночи в горячей воде. Тесто в закрытой форме печётся при температуре  200 °C и затем «томится» при постепенно снижающейся температуре, вплоть до 100 °C, от 16 до 24 часов. Для придания хлебу нужного тёмного оттенка добавляется также сироп (концентрированный сок) сахарной свёклы. Пумперникель может храниться запечатанный — несколько месяцев, в жестяных банках — до 2 лет. Рецепт пумперникеля придумали пекари из городка Зост в германской области Вестфалия. Старейшая из работающих поныне пекарен, где изготавливают пумперникель, находится в восточно-вестфальском городе Зост и была открыта в 1570 году мастером Йоргеном Хаверлантом. Она до сих пор принадлежит потомкам Хаверланта.

Пицца (Италия)  Италия

Картинки по запросу фото хлеб Пицца (Средиземноморье)

Пицца – не только символ Средиземноморья, но и блюдо, необычайно популярное во всем мире. Пицца это не совсем хлеб, скорее блюдо на основе хлеба. Слово  picea появилось в Италии около 1000 лет назад до нашей эры – оно означало круг из теста, покрытый начинкой. В средние века пицца стала очень популярной среди бедных слоев населения Италии. Крестьяне выпекали лепешки из дрожжевого теста в каменных печах и смазывали их томатами, оливковым маслом и посыпали сверху сыром и специями.  Изначально пицца являлась едой бедных крестьян, но позже стала привилегией элиты и обрела массу рецептов.

Фокачча (Италия)   Италия

Картинки по запросу фото хлеб Фокачча (Италия)

Фокачча - итальянская пшеничная лепёшка, которую готовят из различных видов теста — либо дрожжевого, которое является основой для пиццы, либо пресного сдобного. Тесто традиционной фокаччи содержит три компонента: муку, воду и оливковое масло. Фокачча (итал.focaccia — «хлеб, запечённый в очаге») бывает круглой или прямоугольной, тонкой или толстой. Иногда в тесто для фокаччи добавляется молоко — тогда она получается более пышной; если не кладут дрожжи, то получается более тонкая и хрустящая. Иногда фокаччи готовят с начинкой, чаще всего это сыр. Фокаччи бывают и сладкие, и солёные. Большинство наполнителей кладут в лепёшку перед запеканием, исключением являются свежая зелень, чеснок и оливковое масло — их добавляют, когда лепёшка уже готовая и горячая.

Чиабатта (Италия)   Италия

Картинки по запросу фото хлеб Чиабатта (Италия)

Чиабатта - итальянский дрожжевой хлеб из белой муки. В переводе с итальянского название звучит буквально как «ковровые тапочки». Особенность этой выпечки – в хрустящей корочке и мякоти с крупно-пористой структурой. Кажется, что пухлый, грубый кирпич чиабатты — это один из важнейших элементов итальянской кухни, заставший еще римские времена. Но это, мягко говоря, не совсем так. Чиабатту — итальянскую модификацию французского багета из муки мягких сортов пшеницы — впервые сделал Арналдо Каваллари, пекарь из города Адриа недалеко от Венеции, в 1982 году. Лишь в 1999, на волне бешеной популярности его изобретения, он догадался его запатентовать. Традиции Средиземноморья позволяют добавлять в чиабатту различные добавки и специи – травы, лук, чеснок.

Фолар (Португалия)  Картинки по запросу флаг португалия

Фолар (Folar-da-Pascoa — пасхальный подарок) — португальский сладкий хлеб, разновидность кулича, который выпекают в Португалии на Пасху. В состав хлеба входит вода, соль, яйца, пшеничная мука. Фолар пекут из дрожжевого теста (сладкий или нет) с добавлением ароматических трав  корицы и аниса. В состав кулича входит марципановая масса. Сверху кладут уже крашеные луковой шелухой яйца и прижимают крестом из теста. Всему свое объяснение! Пирог этот символизирует семейное гнездо, теплое и сладкое, с Божеским благословением!

В различных районах страны вкусы и форма этого хлеба могут варьироваться – сладкий, соленый, разных размеров и конфигураций.

Каравай (Славянские народы)   Картинки по запросу фото символ солнца

Картинки по запросу фото хлеб Каравай (Славянские народы)

Каравай — ритуальное блюдо славян – украинцев, белорусов и русских, самый романтичный хлеб. Изначально каравай предназначался для свадебного стола. Корову наши предки называли «говяда» — отсюда, собственно, и «говядина», слово еще санскритского происхождения. А вот «коровой» называли невесту. Ее, жениха и всех гостей кормили специальным обрядовым хлебом — большим, круглым, как главное божество, Солнце, испеченным из самой лучшей муки, нередко с молоком, яйцами, медом и прочими деликатесами.

Позже стал ассоциироваться с любыми праздниками и гостеприимством. Особенность выпечки – это украшение каравая различными резными фигурками и плетением из теста.

Лангош(Словакия)   Словакия

Картинки по запросу фото хлеб Лангош(Словакия)

Лангош (от венг. langos — «пламенный») — лепешка из дрожжевого теста, которая жарится в кипящем масле. Подается чаще всего с чесночным соусом, сметаной, сыром или же со всеми этими ингредиентами вместе. Это национальный хлеб всего Балканского полуострова. Пришел туда он вместе с турками, покорившими этот край. Лангош распространен в качестве фастфуда и ярмарочного угощения в Венгрии, Чехии, Германии, Австрии, Сербии, Словакии. Готовится оно на удивление просто, если не брать во внимание настойку дрожжевого теста. Поверхность горячей лепешки натирают измельченным чесноком. После этого щедро посыпают блюдо тертым сыром, а сверху смазывают  кетчупом по желанию.

Рейкялейпя (Финляндия)   Финляндия

Картинки по запросу фото хлеб Рейкялейпя (Финляндия)

Рейкялейпя (фин. «хлеб с дыркой») — традиционный финский ржаной хлеб. Представляет собой лепёшку диаметром около 30 см и толщиной 3-4 см, в центре которой имеется отверстие диаметром около 5 см. Тесто для рейкялейпя делают из ржаной муки, иногда с небольшим добавлением пшеничной муки. Выпекают хлеб 20-30 минут при температуре 250 °C. Хлеба такой формы традиционно выпекали несколько раз в год, после чего для просушки и хранения подвешивали их на специальных шестах под потолком избы (обычно на кухне). Ели  рейкялейпя обычно с маслом и молоком. Изначально такой хлеб готовили только в Западной Финляндии, в других местах он получил распространение гораздо позже. На востоке Финляндии пекли более толстый ржаной хлеб, известный под названием руйслимппу («ржаной каравай»).

Бриош (Франция)   Франция

Похожее изображение

Бриошь — сладкая булка из сдобного теста на пивных дрожжах с добавлением масла. Изготовлялась ещё в XVI веке в Нормандии и XVII веке в Вандее, на западе Франции. Традиционно делается из 6 частей округлой формы из нежнейшего сдобного теста, слепленных вместе перед выпечкой.

Суть изобретения состояла в том, что сдобное тесто, приготовленное на опаре, на сутки задерживалось в росте, так как помещалось на холод. На следующие сутки, втиснутое в тесную для него форму, оно подымалось необычайно быстро и не в виде купола, а ряда маленьких шаров, количество которых определялось надрезами теста. Тесто у бриошей было мягкое, воздушное. Очень сдобные, сладкие, они подавались к чаю. Часто с добавлением  изюма и мелко дроблённым шоколадом.

Согласно преданию, легкомысленная Мария-Антуанетта, узнав, что ее подданные – французские крестьяне, голодают, заявила буквально следующее: «Если им не хватает хлеба, пусть едят пирожные». На самом деле перевод сделан не правильно. Французская королева рекомендовала крестьянам есть бриоши – такие, выпеченные из сдобного теста на масле и пивных дрожжах, сладкие булочки. К слову сказать, виды французской выпечки весьма разнообразны. Поэтому непритязательному туристу могут подсунуть вместо бриоша другую сдобу. А правильное изделие отличается своей необычной формой. Оно, как бы, слеплено из нескольких шариков.

Французский багет (Франция)   Франция

Похожее изображение

Французский багет - символичная выпечка из Франции. По сути представляет собой небольшой хрустящий батон. Изготавливается из муки премиум класса – только так можно достичь идеальной белизны мякиша и румяного цвета корочки.

Главной особенностью французской булочки считается ее поджаренная корочка. Именно она дает право батону называться багетом. Интересен и способ поедания этого французского хлеба. Его не принято резать на ломти, багет положено отламывать. И это туристам нужно знать, если они вдруг решать попробовать знаменитый французский хлеб в общественном месте. Отломанный ломоть багета уже можно разрезать на две половинки, если люди захотят намазать его маслом. Причем его принято есть именно со сливочным маслом, запивая чашкой свежесваренного кофе.

ЗАКАВКАЗЬЕ

ЛАВАШ (Армения)   Картинки по запросу фото флаг армении

Картинки по запросу фото хлеб ЛАВАШ (Армения)

Эта пшеничная пресная лепешка бывает пухленькой или тонкой как бумага и разнообразной по форме. Многие народы, особенно на Кавказе, оспаривают право называться родоначальниками лаваша. Поэтому его иногда так и называют — национальный хлеб Кавказа. Но, все же, принято относить лаваш к армянской кухне. Он хорош тем, что он может быть использован как оболочка для различных начинок, от зелени и сыра до мясной стружки. Ну а люля-кебаб без лаваша обойтись ну ни как не может.

Матнакаш (Армения)   Картинки по запросу фото флаг армении

Картинки по запросу фото хлеб Матнакаш (Армения)

Национальный армянский хлеб. В основе этого хлеба может быть мука разных сортов. Внешне матнакаш имеет форму плоской лепешки, тесто не отличается пышностью, но при этом достаточно пористое и эластичное. Сегодня по этому рецепту выпекают хлеб во многих странах Кавказа.

Дедас пури (Грузия)   Картинки по запросу флаг грузия

1

Самый добрый хлеб Грузинский дорожный хлеб, по сути своей напоминающий множество других кавказских и среднеазиатских лепешек — кусок дрожжевого теста, испеченного прилепленным ко внутренней стенке большой конической дровяной печи, которую на кавказе называют тоне, а в Средней Азии – тандыр. Главное отличие — след ладони, который мать оставляет на лепешке, прежде чем испечь хлеб и отдать его сыну или дочери, отправляющимся в дальнее путешествие. Этот хлеб всю дорогу будет напоминать, что мама всегда рядом. Собственно, «дедас пури» в переводе с грузинского и значит — мамин хлеб.

АЗИЯ

Маца (Израиль)   Израиль

Маца – очень тонкий, пресный и хрустящий хлеб. Это не просто еврейское блюдо, это настоящий бренд народа Израиля, одно из древнейших блюд, известное еще с библейских времен.

Появилась маца во время спешного исхода евреев из Египта (во времена Ветхого Завета) и существует до сих пор. Классическая на сегодня маца – это тонкий – около 2-3 мм — пресный бездрожжевой хлеб из муки и воды квадратной формы и обязательно слегка подгоревший и проколотый множеством отверстий. Хотя вообще маца бывает самых разных размеров и форм. Особенность его в том, что он изготавливается из теста, не прошедшего ферментацию.
Маца должна готовиться очень быстро – не более, чем за 18 минут, чтобы тесто не успело закваситься.

Хала (Израиль)   Израиль

Похожее изображение

Древние евреи называли халой первую порцию свежей выпечки. Ее полагалось приносить в жертву богу. Хала – это хлеб из сдобного теста, заплетенного в косичку. Иудеи до сих пор едят его только в Шаббат, т.е. по субботам. А поскольку в этот день работать им нельзя (в том числе и готовить), то еврейским хозяйкам приходится печь халу заранее. Традиционный рецепт халы включает в себя много яиц, белую пшеничную муку, воду, сахар, соль, дрожи. Современные рецепты могут варьироваться: например добавляется меньше яиц (есть также рецепты полностью без яиц), а белую пшеничную муку заменяют на цельнозерновые продукты, овес и пр. Иногда в качестве подсластителя используется мед или патока. Тесто раскатывается в колбаску и переплетается, после чего его смазывают яйцом,чтобы при выпечке получилась корочка с золотистым блеском. Сверху часто посыпается кунжутом.

Наан (Индия)   Индия

Картинки по запросу Хлеб

Наан - пшеничная лепёшка, блюдо национальной кухни Индии. Распространена в Афганистане, Иране, Пакистане, Узбекистане, и прилегающих регионах. Наан готовится в специальной глиняной индийской печи-тандури. Основу лепёшки составляет пресное пшеничное тесто. В качестве начинки могут использоваться различные добавки вроде фарша из баранины, овощей, сыра или картофеля. Из приправ и пряностей используются тмин, чеснок, кевра, изюм. Подаётся совместно с различными супами и пловом, сладкий наан — с чаем. Часто его используют в качестве оригинальной подставки и даже тарелки для того же плова. Кроме того индийская лепешка наан с сыром  превращается из простого сытного хлеба в настоящий пирог, способный быть самостоятельным блюдом.

Маньтоу (Китай)   Картинки по запросу флаг китай

Похожее изображение

Самый странный хлеб. То ли известное нам тюркское слово «манты» произошло от китайского «маньтоу», то ли наоборот — но они, безусловно, связаны между собой. Не только словесной формой, но и смыслом. Китайский хлеб маньтоу, как и средне- и центральноазиатские пельмени манты готовится на пару. Во всем, кроме способа термической обработки, маньтоу — самый настоящий хлеб. Тесто для маньтоу готовят дрожжевое, на опаре, из пшеничной муки. Из готового теста лепят небольшие булочки и готовят их, как и паровые китайские пельмени, в бамбуковой пароварке. Помимо маньтоу, в Китае существует масса паровых хлебных изделий из того же теста, но с начинкой — мясом, овощами или морепродуктами.

Симит (Турция)   Турция

Картинки по запросу фото хлеб Симит (Турция)

Симит (тур. simit) — круглый бублик с кунжутом, распространённый в Турции, а также в Греции, Сербии, Болгарии и других частях Балкан и Среднего Востока, например, в Ливане. Характеристики симита (размер, хрусткость и другие) различны в разных регионах. Симит обычно подаётся отдельно, или с желе, джемом или сыром на завтрак к чаю.  У него потрясающая хрустящая корочка, и обычно он впечатляющих размеров, хотя сам чаще всего тонок! Самое главное правило — обязательно нужно съесть в день приготовления. Наиболее известным является “симит по-анкаровски”. Он делается из пшеничной белой муки высшего сорта. Перед выпеканием бублик смазывают виноградным сиропом под названием пекмез, затем обваливают в кунжутных семечках и пекут в каменной печи. Турецкий бублик симит прекрасно утоляет чувство голода и полезней любого сникерса.

Тандыр – нан (Средняя Азия)   Похожее изображение

Похожее изображение

Тандыр-нан традиционный хлеб азиатских кочевников — киргизов, узбеков, таджиков, казахов и др. , приготавливаемый в традиционной печи тандыре.

Обычный состав лепёшек пшеничная мука, вода, дрожжи, молоко, маргарин, семена кунжута, мака.

Тандыр-нан едят как с чаем, так и с различными блюдами (плов, шашлык, шурпа и др.).

АМЕРИКА

Батон из насекомых (Канада)   Картинки по запросу флаг канада

Самый дикий футурологический хлеб. И одновременно самый питательный — ведь в качестве муки для него студенты из университета МакГилла в Монреале предлагают использовать кузнечиков. Использовать этот хлеб как способ борьбы с голодом, вызванным бедностью предлагается в тех странах, где насекомых и так регулярно едят — в Мексике, Центральной Африке, Юго-Восточной Азии. Кузнечиков нужно промыть, усыпить, поместив в низкую температуру, еще раз промыть и перемолоть в муку. Из нее можно будет не только печь хлеб, но и добавлять ее в супы и соусы.

Кубинский багет (Куба)   Картинки по запросу флаг куба

Картинки по запросу фото хлеб Кубинский багет (Куба)

Самый сытный хлеб По сути своей — это тот же самый французский багет. Несдобное дрожжевое тесто, раскатанное в длинную продолговатую форму и запеченное в духовке. Есть одно лишь отличие — в тесто для кубинского багета, помимо муки, воды, соли и дрожжей, кладут еще и свиное сало, придающее тесту дополнительный аромат и сытность. Именно из этих багетов положено делать знаменитые кубинские сэндвичи — здоровенные бутерброды с ветчиной, запеченной с апельсинами и специями свининой и овощами. Лучший источник энергии для многочасовой сальсы.

Тортилья (Мексика)   Картинки по запросу флаг мексика

Картинки по запросу фото хлеб Тортилья (Мексика)

Тортилья (исп. tortilla — «маленькая лепёшка») -тонкая лепёшка из кукурузной или пшеничной муки, употребляемая в пищу главным образом в Мексике, странах Центральной Америки и США. В Мексике тортильи являются одним из национальных блюд.Индейцы выпекали их с давних времен.Тортилья является основой для многих блюд, например, энчилада, буррито, фахитас, где в лепёшку заворачивают различную начинку. Кроме того, тортильи часто подают вместо хлеба к другим блюдам. Они служат основой для пирогов, рулетов с начинкой, канапе и сандвичей. Их едят жареными или печеными, подают просто так или сворачивают и наполняют начинкой.

Начинка может быть как солёная, так и сладкая. А хрустящие кусочки используют как гарнир и загущают ими супы.

Бейгл (США)   Похожее изображение

Картинки по запросу фото хлеб Бейгл (США))

Изделие из дрожжевой муки круглой формы, с начинкой и дыркой посередине. Современные бейглы напоминают пончики, политые глазурью. Однако традиционный бейгл принято есть с мягким сыром и лососем.

АФРИКА

Инжера (Эфиопия)   Картинки по запросу флаг эфиопия

Картинки по запросу фото хлеб Инжера (Эфиопия)

Самый редкий хлеб В Эфиопии, откуда этот хлеб родом, инжера — суть еды как таковой. Инжера — и тарелка, на которую выкладываются горки овощных и мясных соусов, и столовый прибор, которым эти соусы подцепляются. Главное отличие больших блинов, приготовленных из заквашенного кислого теста — мука. Ее делают из злака под названием тефф. Он не растет нигде больше в мире, кроме Эфиопии. И попробовать этот хлеб можно только там — из-за дороговизны доставки, почти во всех эфиопских ресторанах в мире тефф либо вовсе заменяют смесью проса и пшеницы, либо добавляют эту смесь к теффу.

При написании статьи использованы материалы, опубликованные в Интернете, а также на сайтах: БЛОГ INIMA, Национальный журнал и Хлебная столица.

Метки: , , , , , , , ,

245 комментариев на «Хлеба народов мира: Хотя и не хлебом единым, НО ... ХЛЕБ ВСЕМУ ГОЛОВА!»

  1. Ressie Hackmann:

    There are a couple of interesting points over time in this posting but I do not know if they all center to heart. There may be some validity but I’ll take hold opinion until I investigate it further. Great write-up , thanks and we want a lot more! Included in FeedBurner also

  2. you're really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you've done a excellent job on this topic!

  3. Bayi toplantısı organizasyonu:

    Some really superb blog posts on this internet site , thankyou for contribution.

  4. Great delivery. Great arguments. Keep up the great work.

    my webpage ... hook rack

  5. Some really superb blog posts on this internet site , thankyou for contribution.

  6. Really informative article.Thanks Again. Keep writing.

  7. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  8. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it's driving me insane so any support is very much appreciated.

    • admin:

      About it and more I recommend reading «For the first time on the site» on the main page of the site (answers on questions ).

      With respect. Admin

  9. This is some trustworthy material. It took me a while to unearth this web page but it was worth the time. I noticed this post was hidden in yahoo and not the number one spot. This web publication has a ton of helpful stuff and it doesnt deserve to be burried in the searches like that. By the way Im going to add this site to my list of favorites.

  10. Straightforward and written well, thank you for the info

  11. A big thank you for your blog article.Thanks Again. Want more.

  12. Thanks for the good writeup. It in reality used to be a amusement account it. Look complicated to more delivered agreeable from you! However, how can we be in contact?

  13. Quite interesting. I really loved going to your website. Many thanks.

  14. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness for your publish is

    simply excellent andd i can think you're a professional in thbis subject.

    Fine with your permission allow mme to grab your feed to stay up tto

    date wiyh coming near near post. Thank you one million and

    please carry on the rewarding work.

    Feel free to visit my weblog ... payday loan

  15. Incredible points. Solid arguments. Keep up the good effort.

    My webpage click

  16. It's actually very complicated in this busy life

    to liwten news oon TV, therefore I simply use the web for that

    purpose, and obtain the latest information.

    Checdk outt my blog ... visit

  17. I'm still learning from you, but I'm trying to achieve my goals. I absolutely love reading all that is posted on your website.Keep the posts coming. I liked it!

  18. Minar Criptomonedas:

    Admiring the time and energy you put into your website and in depth information you present. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed material. Great read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

  19. Thank you for your blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

  20. Thank you for sharing. Come back our website...

  21. Thank you for sharing. Come back our website...

  22. finn eiendomsmegler:

    Remarkable things here. I am very satisfied tto peer your article.

    Thank yyou so much and I'm taking a loo forward to contact you.

    Will you please drop me a e-mail?

    Review my page: finn eiendomsmegler

    • admin:

      If you have any suggestionss or questions, you can contact me by sending a message to the mail: leonids.49@yandex.ru . I do not have time for correspondence, from the word at all. My apologies.

      With respect. Admin

  23. Hi tto all, how is the whole thing, I think every

    one is getting more from this web page, and your views are fastidious inn

    favor of neww visitors.

    My web-site — finn eiendomsmegler

  24. send me stuff arturstaurins92@gmail.com

    • admin:

      What kind of material are you talking about and why don't you copy it for yourself? I did not forbid anyone to do this.

  25. Awesome blog article.Really thank you! Keep writing.

  26. It's wonderful that you are getting thoughts from this article as well as from

    our discussion made at this time.

    my web site: over door clothes hanger

  27. If you are going for besst contents like myself,

    only pay a vist this web siote everyday since it

    presents feeature contents,thanks

    my page -towel hook

  28. I have read so many articles regarding the blpgger lovers but

    tis paragraph is really a pleasant paragraph, keep it up.

    Feel free to visit myy blog :: folding travel hangers

  29. I take pleasure in, result in I found exactly what I used to be having a look for.

    You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.

    Bye

  30. Really informative article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  31. I'm excited to uncover this page. I nedd to to thank you forr your time for this fantastic read!!

    I definitely really liked every bit off it and i also

    have yyou saved to faav to look at new information in your web site.

    Feel free to surf too my page; naked

  32. I wojld like to thank you for the efforts you have put in writing this site.

    I'm hoping too view the same high-grade content by yyou later

    on as well. In truth, your creative writing abilities

    has inspired me to get mmy own, personal site now 😉

    Check out my web site: fingering

  33. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to generate a good article…

    bbut what can I say… I procrastinate a whole loot

    and don't seem to get nearly anything done.

    Also visit my weblog :: ejaculation

  34. sex:

    continuously i used to read smaller articles which also

    clear their motive, and that is also happening with this article which I amm

    reading at this place.

    Look into my weblog; sex

  35. Hello! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely happy I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!

  36. My brother recommended I may like this web site.

    He was once entirely right. This publish truly made my day.

    You cann't imagine just how so much time

    I had spent for this information! Thanks!

  37. I am regular reader, how are you everybody? This article posted at this website is truly nice.|

  38. Really appreciate you sharing this blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

  39. Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

  40. I could not resist commenting. Exceptionally well written!|

  41. Happy new year 2019, happy new year greetings 2019, happy new year wishes 2019, happy new year quotes 2019, happy new year images 2019, happy new ...

  42. It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to

    this fantastic blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your

    RSS ferd to my Google account. I look forward to brand new updates and

    will taalk about this blo with my Facebook group.

    Chat soon!

    Look into myy web psge ... bloghelp

    • admin:

      Thank you! Comments rarely come up, whose authors want to donate to my site. I thought, why not? To maintain and update the site, and at the same time to «maintain pants.» 🙂 In the near future I will try to solve this problem and establish the appropriate form.

      With respect. Admin

  43. Nice post. I was checking constantly this weblog and I amm inspired!

    Very helpful information particularly the closing phasse :

    ) I care for such information much. I userd to be seeking this

    particular informaion for a long time. Thank you and best of luck.

    Feel free to surf tto my weblog: startablog

  44. I have been exploring for a little for any high quality articless or weblog posts on this kind of space .

    Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.

    Studying this info So i am satisfied to express that I have

    a very good uncanny feeling I discovered just what I needed.

    I so much indubitably will make sure to ddo not fail to remember this site and give it a look on a constant basis.

    Also visit my blog post: bloggingguide

  45. Thank you for sharing. Come back our website.

  46. Woah! I'm really digging the template/theme of this blog.

    It's simple, yet effective. A lot of times it's very hard

    to get that «perfect balance» between usability

    and appearance. I must say you have done a excellent job with this.

    In addition, the blog loads super quick for me on Internet explorer.

    Exceptional Blog!

  47. Hello, I enjoy reading through your article. I like to write a little comment to support

    you.

  48. Hurrah, that's what I was searching for, what a information! present here at

    thus website, thanks admin off this website.

    Haave a loook at my web page; child escorts

  49. Nice post. I was checking constsntly this blog

    and I'm impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot.

    I was looking for this certain info for a long

    time. Thank you and best of luck.

    Here iss my webpage porn child

  50. hello babes, how is life.

  51. Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding anything fully, however this paragraph offers pleasant understanding yet.

    My homepage ... https://123movies.la/

  52. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same results.|

    • admin:

      This happens on sites where images are taken. As a rule, everything is restored with time.

      With respect. Admin

  53. kons bayan iş ilanları:

    Thank you for sharing. Come back our website.

  54. Great, thanks for sharing this article.Really thank you! Awesome.

  55. Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing.

  56. Aw, this was a very good post. Spending some time and actual effort to generate a really good article… but what

    can I say… I hesitate a whole lot and never manage to get nearly anything done.

  57. What's up it's me, I am also visiting this website regularly, this site is in fact nice and the users are genuinely sharing

    good thoughts.

    Here is myy site: top sex cam sites

  58. I'm amazed, I have to admit. Seldom do I cime across a blog that's botth equally educative and engaging, and let me tell you, you've hit the nail

    oon thhe head. The issue is somjething which not enough men and women are

    speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

    Stop by my weblog best adult cams

  59. Attractive section of content. I just stumbled

    upon your web site aand in accession capital to assert that I acquire actually

    enjoyed accounmt your blog posts. Any way I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently

    fast.

    Have a look at my website: best adult cams

  60. This piece of writing will assist thee internet viewers

    for building up new web site orr even a webglog from start tto end.

    Review my blo post ... adult cam sites

  61. Fantastic items frokm you, man. I've bee mindful your stuff ptior to and you are just extremely great.

    I really like what you've acquired right here, certainly like what you're saying and the way

    wherein you ssay it. You're making it enjoyable and you still care for to keep it wise.

    I can not wait to learn much more from you. That is actually

    a tremendous site.

    My homepage top cam Sites

  62. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your

    website? My website is in the very same niche as yours and myy users would genuinely benefit from some of the information you

    present here. Please let me know iff this ok

    with you. Thanks a lot!

    my web site :: adult cam review

    • admin:

      Why not? 90% of the articles on my site are copyright with the corresponding links to the original sources and my comments where I thought fit. Take, use, debate, I'll be only too happy about that. At the same time, a reference to me is mandatory, but this is a matter of conscience using my materials. I'm not complex about this. Also I recommend reading «For the first time on the site» on the main page of the site.

      With respect. Admin

  63. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so

    I guess I'll just sum it uup what I had written and say,

    I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger butt I'm still new to the whole thing.

    Do you have any tips for first-time blog writers? I'd certainly appreciate it.

    My site: adult cam site reviews

    • admin:

      I recommend reading «For the first time on the site» on the main page of the site (answers on questions ).

      With respect. Admin

  64. Hey there! I know this iss kinda off topic however ,I'd figured I'd ask.

    Would youu be interested iin tradjng links or maybe guest

    authoring a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of

    the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

    If you're interested feel free to shoot mee an email.

    I look forward to hearing from you! Great blo by the way!

    Feeel free to isit my blog :: adult cam reviews

    • admin:

      90% of the articles on my site are copyright with the corresponding links to the original sources and my comments where I thought fit. Take, use, debate, I'll be only too happy about that. At the same time, a reference to me is mandatory, but this is a matter of conscience using my materials. I'm not complex about this.

      With respect. Admin

  65. Spot on with this write-up, I really feel this website needs a great deal more attention. I'llprobably be back again to see more, thanks for tthe advice!

    Visit myy web site: adult cam sites

  66. Hey there just wantted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off

    the screen in Safari.I'm not sure if this iis a formatting issue or something to do

    with injternet browser compatibility but I thought I'd post tto

    let you know. The design and style look great though!

    Hope you get the issue resolved soon. Kudos

    Also visit my web blog; best adult cams

    • admin:

      Occasionally there are comments like yours. What can I say? Answer I recommend reading «For the first time on the site» on the main page of the site (answers on questions ).

      With respect. Admin

  67. I really enjoy the article.Really thank you!

  68. google porn watch:

    We're a group of volunteers and opening a neww scheme in our community.

    Your site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive activity

    aand our whole community might be grateful to you.

    Here iss my blog post — google porn watch

  69. Appreciate the recommendation. Will try it out.

    Look at my blog post — terrorist google

  70. It's very trouble-free to find out any matter on net as comparred to

    books, as I found this piece of writing at this

    web page.

    my website terrorist google

  71. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely comeback.|

  72. Thanks so much for the article post.Thanks Again. Will read on...

  73. anatoliy pronunciation:

    Thanks-a-mundo for the blog post. Really Cool.

  74. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.|

  75. Thanks for your posting. One other thing is the fact individual states in the United states of america have their own laws which affect house owners, which makes it very difficult for the the legislature to come up with a brand new set of guidelines concerning foreclosed on house owners. The problem is that every state has own legislation which may have impact in an undesirable manner on the subject of foreclosure insurance policies.

  76. I just want to mention I am all new to blogs and seriously liked your website. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You actually come with awesome stories. Thanks a bunch for revealing your web site.

  77. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It's always helpful to read content from other authors and use a little something from their sites. |

  78. here:

    Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing.

  79. I loved your article post. Fantastic.

  80. Thanks for one more helpful web page. The location else may I am that kind of information designed in this type of best approach? I've a mission that we are only currently implementing, and I've ended up on the glance out and about intended for such information aplikasi berita saham indonesia.

  81. Amaze, exceptional web site composition! The length of time have you been blogs intended for? you've made blogs appearance simple. The entire appear of one's site data saham indonesia is wonderful, as snugly as being the articles!

  82. Very neat blog post.Much thanks again. Keep writing.

  83. Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told

    used to be a enjoyment account it. Glance complex to more

    introduced agreeable from you! However, how could we communicate?

  84. I prefer the handy information a person provide on your articles or blog posts. I’ll save your blog post plus check out once again here regularly... pdip jokowi I am slightly selected I will be knowledgeable a good amount of brand-new stuff the following! All the best . for the following!

  85. Thanks so much for the blog post.Much thanks again. Really Cool.

  86. First off I would like to say excellent blog! I had a quick question that I'd like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head prior to writing. I've had a tough time clearing my mind in getting my ideas out there. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Many thanks!|

    • admin:

      Well, I'm actually not a psychologist or a psychiatrist. 🙂 Only two magic words help me — I NEED and MUST. If these words are in your arsenal, then all problems are solved simply. 🙂

      With respect. Admin

  87. Darci Schriver:

    Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said «You can hear the ocean if you put this to your ear.» She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!|

  88. Muchos Gracias for your blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

  89. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  90. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help stop content from being stolen? I'd genuinely appreciate it.

    • admin:

      recommend reading «For the first time on the site» on the main page of the site (answers on questions ).

      With respect. Admin

  91. Hihi, I adore your post ! It's funny ! Go to my website : www.neofic.com .

  92. domemo:

    I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!?

  93. 96720282:

    I think this is a real great article post.Really thank you! Keep writing.

  94. Most of the things you mention happens to be astonishingly legitimate and that makes me ponder why I had not looked at this in this light before. This article truly did turn the light on for me as far as this subject goes. Nonetheless at this time there is actually one particular point I am not necessarily too comfortable with and whilst I make an effort to reconcile that with the actual main theme of the issue, allow me see what all the rest of your subscribers have to point out.Very well done.

  95. Theodore Welter:

    Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Many thanks!|

  96. This is another excellent review. I am using this ThirstyAffiliates plugin. This is really an excellent plugin.

  97. Thanks again for the article.Thanks Again. Really Great.

  98. Spot up for this write-up, I actually think this web site wants far more consideration. I’ll apt to be once more to read a lot more, many thanks that information.

  99. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the net. Shame on Google for no longer positioning this submit higher! Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

  100. I wanted to let you all know that I added free proxy lists.

    These lists should update every 60 minutes. These are free proxies and they may not always work

    the best. But, you should be able to use them in your SEO tools.

  101. orange is the new black streaming:

    Hello my friend! I wish to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to see more posts like this.

  102. Looking forward to reading more. Great post.Really looking forward to read more. Great.

  103. Very good article! We are linking to this great article on our website. Keep up the good writing.|

  104. sa:

    A big thank you for your blog article.Thanks Again. Want more.

  105. körperfett reduzieren tabletten:

    I am regular reader, how are you everybody?

    This piece of writing posted at this web site is genuinely

    nice.

  106. sa:

    Thank you for your blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

  107. Nelia Gerguson:

    Just desire to say your article is as astonishing. The clearness to your publish is simply spectacular and that i could suppose you are knowledgeable on this subject. Fine with your permission allow me to grasp your feed to keep up to date with forthcoming post. Thank you a million and please keep up the rewarding work.|

  108. Hobert Boise:

    Appreciate this post. Will try it out.|

  109. Soledad Blumenkranz:

    I think the admin of this website is truly working hard in favor of his web site, for the reason that here every stuff is quality based data.|

  110. Rafael Perniciaro:

    It's really a cool and useful piece of information. I'm glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.|

  111. I take pleasure in, result in I found just what I used to

    be having a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt!

    God Bless you man. Have a nice day. Bye

  112. sa:

    Say, you got a nice blog post.Thanks Again.

  113. Really enjoyed this blog post.Thanks Again. Fantastic.

  114. wirksame tabletten zum abnehmen:

    I'm amazed, I must say. Seldom do I encounter a

    blog that's both educative and engaging, and without a doubt,

    you've hit the nail on the head. The issue is something

    not enough people are speaking intelligently about.

    I am very happy I came across this in my search for

    something relating to this.

  115. sa:

    I cannot thank you enough for the blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

  116. I realise this is off topic but while your site looks pleasant, it would be far better if you’ll be able to use lighter colors too in the design. This will encourage a lot more scaners come to check it out more often!

    • admin:

      And it seemed to me that it was light enough and comfortable to read. 🙂 However, this is a matter of taste.

      With respect. Admin

  117. Film Complet VF:

    I enjoy what you guys are usually up too. This sort of clever work and coverage! Keep up the superb works guys I've you guys to our blogroll.

  118. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren't loading correctly.

    I'm not sure why but I think its a linking issue.

    I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

    • admin:

      This happens on sites where images are taken. As a rule, everything is restored with time.

      With respect. Admin

  119. sa:

    I appreciate you sharing this blog article. Much obliged.

  120. sa:

    I cannot thank you enough for the post.Really looking forward to read more. Cool.

  121. Major thanks for the blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

  122. Im obliged for the blog post.Really thank you! Awesome.

  123. Hi there I am so delighted I found your web site, I really found you by accident, while I was looking on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don抰 have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic jo.

  124. It is appropriate time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  125. auto 12v led lights:

    I like the valuable info you provide in your articles. I'll bookmark your weblog and check again here frequently. I'm quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

  126. What's up, this weekend is nice in support of me, for the reason that this time i am reading this wonderful informative article here at my house.

  127. I like the valuable information you provide in your articles. I'll bookmark your blog and check again here frequently. I'm quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!|

  128. Great, thanks for sharing this blog.Much thanks again. Cool.

  129. This excellent website certainly has all of the

    information I needed concerning this subject and didn't

    know who to ask.

  130. I appreciate you sharing this blog.Thanks Again. Cool.

  131. What's up, every time i used to check web site posts here early in the break of day, for the reason that i love to learn more and more.

  132. Thanks for the good writeup. It in fact was a leisure account it.

    Glance advanced to more brought agreeable from you! By the way, how can we keep up a correspondence?

  133. Thank you for all of the labor on this site. My mother take interest in engaging in investigation and it's really simple to grasp why. Most of us learn all concerning the dynamic mode you create great tactics via the web blog and as well as strongly encourage response from visitors on the topic and my daughter is certainly understanding a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your carrying out a fantastic job.

  134. Needed to send you that little remark to be able to say thank you once again with the precious advice you have provided in this article. It is quite pretty open-handed of people like you to provide freely all a number of us might have sold for an ebook to help with making some money on their own, and in particular considering that you could possibly have done it in case you wanted. Those basics additionally acted to be a great way to understand that other people online have the identical interest really like mine to know a good deal more when considering this condition. I know there are millions of more pleasant periods up front for individuals that find out your website.

  135. Thanks for every one of your effort on this web site. My mother delights in managing investigation and it is simple to grasp why. My spouse and i notice all regarding the lively medium you produce both useful and interesting information on this web blog and invigorate contribution from other ones on this idea while our favorite girl is really becoming educated a lot of things. Have fun with the rest of the year. You're conducting a really good job.

  136. Empire Today:

    «Looking forward to reading more. Great article.Really looking forward to read more. Keep writing.»

  137. jQxyn0 Seriously... thanks for starting this up. This web

  138. «Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!»

  139. «hi!,I like your writing very a lot! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. May be that is you! Looking ahead to look you.»

  140. «Good post. I study one thing tougher on totally different blogs everyday. It's going to always be stimulating to read content material from different writers and practice slightly one thing from their store. I’d desire to use some with the content material on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.»

  141. «I truly appreciate this post.Thanks Again. Great.»

  142. «I simply wanted to type a comment in order to say thanks to you for some of the remarkable secrets you are sharing on this website. My time intensive internet search has now been recognized with useful facts to go over with my great friends. I 'd declare that we website visitors actually are unequivocally fortunate to exist in a great network with very many marvellous people with insightful tricks. I feel extremely privileged to have encountered your webpages and look forward to some more exciting moments reading here. Thank you once again for a lot of things.»

  143. «Thanks for the post.Much thanks again. Fantastic.»

  144. Free auto approve list 7-20-2018:

    I just updated my site with a new list. I hope you all are having a great week.

  145. «This is really interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I've shared your website in my social networks!»

  146. «You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most individuals will consent with your website.»

  147. «Really enjoyed this post.Really looking forward to read more. Want more.»

  148. «We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.»

  149. «Looking forward to reading more. Great blog post. Great.»

  150. «I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this website is actually fastidious.»

  151. «Im grateful for the blog.Really thank you! Keep writing.»

  152. «Thank you ever so for you blog article.Thanks Again. Awesome.»

  153. Free Auto Approve List 6-22-2018:

    I added a new list today. I'm going to try to find new sites in a slightly different way. Read all about it by clicking the link above.

  154. «I was also reading a topic like this one from another site.’”‘”*»

  155. «Looking forward to reading more. Great post.Really thank you! Much obliged.»

  156. «Since the admin of this website is working, no uncertainty very rapidly it will be famous, due to its feature contents.»

  157. «Some truly nice and useful info on this website, as well I think the style and design holds excellent features.»

  158. «Im obliged for the blog. Awesome.»

  159. «Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me insane so any help is very much appreciated.»

    • admin:

      About it and more I recommend reading «For the first time on the site» on the main page of the site (answers on questions ).

      With respect. Admin

  160. «Thank you for your blog.Thanks Again. Great.»

  161. «Major thanks for the article post.Really thank you! Really Cool.»

  162. «This is really interesting, You're a very skilled blogger.»

  163. Hey, thanks for the article post.Really thank you! Awesome.

  164. I am so grateful for your blog article.Thanks Again. Great.

  165. I loved your blog post.Much thanks again.

  166. Im grateful for the article post.Really thank you! Will read on...

  167. Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Much thanks again. Much obliged.

  168. I appreciate you sharing this blog article.Much thanks again. Really Great.

  169. http://gloriaphilips.soup.io/post/649184903/Sexy-nude-models-live-free-on-webcam:

    I am so grateful for your post. Will read on...

  170. LarryScams:

    I hope, you will come to the correct decision.

    ---------

    Whatsapp web chat espiar | longservice.life

наверх Счетчик PR-CY.Rank