Интересные факты

Интересные факты

Малоизвестные и забытые страницы нашей истории

Сегодня нам трудно представить себе тот весьма ограниченный набор продуктов, которым обходились наши предки, но это было именно так и это тоже наша история. Кстати говоря, многое из того мы успешно вкушаем и сегодня, хотя к щам и каше добавился не сопоставимо больший ассортимент. Но основы здоровой и полезной пищи закладывались именно в те далёкие времена. Так что всем приятного аппетита и здоровья!

Чем питались наши предки

Русская Правда     Русская Правда

Племена росичей, русичей, поляне, древляне, боровичей и других жили вдоль самого Днепра и его притоков Рось, Роська, Россава, Расставица и еще около трех десятков небольших рек и ручьев. Они в VIII-X веках вели сравнительно скромное сельское хозяйство. Трудно представить, но набор исходных продуктов был крайне ограничен.

Весной сеяли ячмень, овес и рожь, про пшеницу еще не знали. Она появилась позже, а тогда для выпечки хлеба использовали в основном ячмень и рожь. Помол муки представлял сложную работу, поэтому в главной Слободе каждого племени имелась ручная каменная мельница. Жители везли зерно в Слободу, а там производили помол. За это половина муки оставалась в самой Слободе, где проживал воевода и его дружина.

Ячмень дробили при помощи специальных молотков. Потом из дробленки варили каши.

Торговля с причерноморским краем, а ее вели в период половодья, помогла получить гречиху. Она свое название получила от греков, проживавших на северных берегах Черного моря. Очень неприхотливое растение стала основой для каш и муки из гречневой крупы. В приднепровской зоне гречиха показала высокую урожайность и засухоустойчивость.

О картофеле в те далекие годы и не помышляли. Его роль выполняла брюква. Двулетнее растение, требующее определенного ухода и полива, давало небольшой урожай, около 100…150 кг с сотки (тогда таких мер еще не существовало). Брюква хранилась до середины весны и позволяла нашим предкам поддерживать себя довольно бодрыми до свежей зелени.

Репа являлась одним из основных растительных продуктов. Ее парили в печах, что снижало резкость вкуса и повышало усвояемость. Видимо в те далекие времена и родилась сказка про репку.

Существовала и капуста. Но она не завязывалась в кочаны. Это была листовая капуста, похожая на современные салаты. Хранилась она крайне плохо, поэтому использовалась только летом и осенью.

Ранней весной для питания использовали крапиву. Ее ошпарировали, а потом поедали мягкие листья, содержащие полный набор витаминов.

Войны с кочевыми племенами хазар неожиданно принесли на древнюю Русь семена тыквы. Тыкву выращивали повсеместно, ее семена разбрасывали вдоль тропинок и дорог. Тыква хорошо хранилась в течение зимы. Ее запаривали и добавляли в каши. Часто тыкву применяли в качестве приправы к мясу.

Огурец имеет именно приднепровское происхождение. Огурцы не являлись основным продуктом, но их использовали, чтобы несколько разнообразить стол.

Лес помогал выжить. В лесах собирали грибы, которые варили, а еще больше сушили, чтобы в течение зимы отваривать и добавлять в кашу. Белок грибов подобен мясному и имеет отличный вкус. В лесах собирали ягоды, дикие груши и яблоки. Варить варенье или компоты еще не умели, поэтому потребляли в свежем виде. Некоторые ягоды высушивали и зимой ели сушеные ягоды.

Как появился в этих краях лук доподлинно неизвестно. Наши предки умели его выращивать и на репку и на перо. Чеснок пришел вместе с воинствующими хазарами, те использовали его для приготовления мяса – тушили в больших ямах. Наши предки переняли у своих постоянных врагов такой способ приготовления мяса.

Масло?! Его заменял жир от животных, добытых на охоте. Растительного масла не было в рационе питания наших предков. Молоко еще не стало продуктом питания. Только небольшие стада коз могли давать весьма ограниченное количество молока.

Крупный рогатый скот был представлен турами, которые и стали предшественниками современных коров. На них шла охота, а телят отлавливали и использовали в качестве тягловых животных. На быках и коровах пахали, их держали только ради мяса. Позже их стали держать и ради навоза, которым стали удобрять поля.

В лесах водились пчелы, и бортничество позволяло получать мёд. Его не разбазаривали и гнезда не разоряли. В стволах деревьев вырубали небольшие отверстия, через которые вырезали часть сотов. Именно эти соты и давали углеводы и сладость. Через некоторое время пчелы заделывали повреждения в стволах или использовали отверстия в качестве дополнительных летков.

По весне добывали сладковатый березовый и кленовый соки. Эти соки помогали ранней весной получить набор витаминов и сладости. Занятие по добычи сока деревьев было довольно серьезным делом. Есть подтверждения, что из кленового сока выпаривали влагу и получали концентрированный сироп.

Охота позволяла запасать мясо. Охотились на кабанов, туров, лосей, барсуков и зайцев. Шкурами животных утепляли жилище. Чтобы выделать шкуры и пошить из них теплую одежду, нужны соль и кислота. Соль выменивали на торгах в низовьях Днепра. Для получения кислоты использовали щавель. Выжимали щавелевый сок, разводили водой и производили пиклевание шкур. После пиклевания шкуры приобретали прочность и эластичность. Носкость вещей повышалась многократно.

Охотились также на соболей, куниц, белку. Их шкурки тоже выделывали солью и щавелевой кислотой. Именно эти шкурки, а также мед являлись основной валютой для обмена на торгах с греками. Добытых пушных зверьков также съедали. Особенно ценились белки, обладающие очень нежным мясом.

Где-то в начале IX века научились засаливать мясо и сало. После засолки они могли храниться довольно долго. Соленое мясо и сало являлось основой белковой и жирной пищей в походах.

Особое место занимала рыбалка. Ловили с помощью вятелей – ловушек, сплетенных из ивового прута. Вятель забрасывали в воду, а через некоторое время в него заплывала рыба, и заползали раки. Вятель вынимался наружу, собирался улов. Рыба на столе наших предков была значительно чаще чем мясо. Наверное, тогда и стали готовить уху.
Раков запекали в углях. Они быстро становились очень вкусными и ароматными.

Сегодня трудно представить, как с таким скудным набором продуктов можно было существовать.

Метки: , , , , , , ,

Отзывов (168) на «Это интересно: Что ели наши пращуры. «Щи да каша — еда наша» и прочие стародавние «разносолы и деликатесы»»

  1. Excellent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just extremely excellent. I really like what you have acquired here, really like what you're saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a great site.

  2. I have been examinating out some of your stories and i must say pretty clever stuff. I will definitely bookmark your blog.

  3. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I'm very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

  4. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thanks again

  5. Super-Duper blog! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also

  6. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You've done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  7. I'm also writing to let you be aware of what a wonderful encounter my friend's daughter developed reading through your blog. She figured out some details, which include what it is like to possess an incredible teaching mood to let others effortlessly know a number of grueling issues. You truly did more than visitors' desires. Thank you for coming up with these helpful, trusted, revealing and as well as fun guidance on your topic to Lizeth.

  8. Hi there, I discovered your site by the use of Google even as searching for a similar topic, your web site came up, it appears to be like good. I've bookmarked it in my google bookmarks.

  9. zoo:

    We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

  10. Very good written post. It will be useful to anybody who utilizes it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing — i will definitely read more posts.

  11. magnificent publish, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I'm confident, you have a huge readers' base already!

  12. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We've ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

  13. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  14. My spouse and i got thrilled that Raymond could conclude his researching through the ideas he was given through the web page. It is now and again perplexing to simply be freely giving tips and tricks others may have been making money from. So we discover we now have the blog owner to be grateful to for this. The entire illustrations you have made, the simple site navigation, the relationships you aid to foster — it's most great, and it's helping our son in addition to the family recognize that the situation is enjoyable, which is certainly quite serious. Thank you for all!

  15. «Very neat blog post.Really thank you! Really Great.»

  16. «Its such as you learn my thoughts! You appear to know a lot approximately this, like you wrote the e-book in it or something.»

  17. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You've done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  18. Well I really enjoyed reading it. This post provided by you is very practical for accurate planning.

  19. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and excellent user genial style and design, let alone the content. You're an expert in this topic!

  20. «Very good blog post. I definitely appreciate this site. Continue the good work!»

  21. «Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!»

  22. Well I definitely liked studying it. This tip procured by you is very practical for proper planning.

  23. I was suggested this website by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

  24. Hi my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and come with approximately all vital infos. I¡¦d like to peer extra posts like this .

  25. Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they'll be benefited from this website.

  26. Atlaskorrektur Charlottenburg:

    «Wow, this post is fastidious, my younger sister is analyzing these kinds of things, so I am going to inform her.»

  27. «I have read some excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you place to make this type of great informative website.»

  28. «Good post! We are linking to this particularly great content on our site. Keep up the good writing.»

  29. «Appreciate you sharing, great article.»

  30. Thanks for your whole efforts on this web page. Kate loves participating in research and it's really simple to grasp why. My partner and i know all about the lively mode you convey efficient guidance through this web site and as well as welcome response from some others on that issue then our own simple princess is without question becoming educated so much. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always carrying out a remarkable job.

  31. I have been checking out some of your posts and it's clever stuff. I will surely bookmark your site.

  32. «Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea»

  33. «Admiring the time and effort you put into your website and in depth information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.»

  34. «Good blog post. Some tips i would like to bring up is that computer system memory needs to be purchased if your computer still can't cope with everything you do along with it. One can add two good old ram boards with 1GB each, as an example, but not certainly one of 1GB and one having 2GB. One should look for the car maker's documentation for own PC to ensure what type of ram is required.»

  35. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  36. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I've really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  37. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I'm impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a great web-site.

  38. Great write-up, I am normal visitor of one¡¦s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

  39. It is actually a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  40. I think this is one of the most significant information for me. And i'm glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  41. «ItВЎВ¦s actually a cool and helpful piece of info. I am glad that you just shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.»

  42. «Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really looking forward to read more.»

  43. «I really liked your article post.Thanks Again. Fantastic.»

  44. You completed some nice points there. I did a search on the theme and found a good number of folks will agree with your blog.

  45. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

  46. «Really appreciate you sharing this article post.Really thank you!»

  47. «Hello, i think that i saw you visited my website so i came to return the favor.I'm trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!»

  48. «I think this is a real great blog post.Much thanks again. Really Great.»

  49. «I am regularly proclaiming that its hard to procure good help, but here is»

  50. «Hey I am consequently energized I found your blog, I Pretty uncovered oneself via oversight, When I was visiting upon Digg for nearly anything else»

Ваш отзыв

наверх Счетчик PR-CY.Rank