Готовим дома

Готовим дома

Первые блюда

От автора статьи

Суп в Греции днем с огнем не сыщешь! Климат наложил свой отпечаток на гастрономические предпочтения греков. Но есть в Элладе одно первое блюдо, которое можно встретить, например, на Крите. Это какавья, или рыбный суп по-гречески. Вкуснейшая и сытная штука! А готовится всего за 45 минут!

Вообще, какавья (κακκαβια) — это густая похлебка. Добавим: рыбацкая похлебка. Не будем утверждать, что рыбный суп по-гречески готовят все рыбаки, но с уверенностью заявляем: сейчас, когда зима вот-вот вступит в свои права, какавья прекрасно согреет и утолит голод. А чтобы понять, как это вкусно, достаточно взглянуть на перечень ингредиентов!

Фото: Shutterstock

Рыбный суп по-гречески: рецепт Джейми Оливера

23 ноября 2015 г.

Елена Прекрасная     Автор: Елена Прекрасная

Фото: Shutterstock

Ингредиенты:

  • 700 г свежего рыбного филе (подойдет любая мелкая морская рыба: окунь, камбала, кефаль, катран)
  • 2 репчатые луковицы (очистите и крупно покрошите)
  • 4 веточки сельдерея (крупно их нарежьте)
  • 5 зубчиков чеснока (очистите и крупно нарежьте)
  • 3 помидора (крупно нарежьте)
  • 500 г картофеля (очистите и нарежьте кусочками по 3–4 см)
  • 3 лавровых листа
  • 1 лимон (сок)
  • 1 небольшой пучок свежей петрушки
  • 1 небольшой пучок свежего укропа
  • морская соль, свежемолотый черный перец по вкусу
  • рафинированное оливковое масло
  • греческое оливковое масло Extra Virgin
  • буханка деревенского хлеба

Для овощного бульона:

  • 1 л воды
  • 1 морковь
  • 1 репчатая луковица
  • 1 стебель сельдерея
  • стебли петрушки и укропа
  • 1 зубчик чеснока
  • 4 горошины черного перца
  • 1 лавровый лист
  • соль по вкусу

Приготовление:

Овощи и рыбу подготовить. Помыть, почистить. Картофель, лук и сельдерей порезать кубиками.

Возьмите большую кастрюлю и щедро плесните в нее оливкового масла. Нагрейте масло на среднем огне, затем выложите в кастрюлю лук и сельдерей. Тушите 5 минут. Чеснок нашинковать пластинками и добавить к овощам.

Снова томите массу около 5 минут, помешивая. Овощи должны стать мягкими, а не зажариться до золотистого цвета!

Фото: Shutterstock

Для овощного бульона стебли петрушки (листочки оборвать) измельчить и всыпать в кастрюлю. Овощи вымойте, очистите и крупно нарежьте. Залейте их холодной водой и поставьте на огонь. Как только вода закипит, бросьте в кастрюлю перец, лавровый лист, соль и зелень. Когда овощи станут мягкими, бульон готов!

Пришло время помидоров и картофеля. Выложите их в кастрюлю, добавьте лавровые листья и залейте всё овощным бульоном. Поперчите, посолите ваш супчик и доведите его до кипения. Затем убавьте огонь и варите еще 15 минут. Теперь закиньте в суп рыбку, увеличьте огонь, чтобы закипел, а потом убавьте температуру до средней. Дайте рыбному супу по-гречески провариться 15 минут. После такого томления картофель должен стать мягким, а рыба — буквально рассыпаться при помешивании.

Фото: Shutterstock

В конце приготовления добавьте в суп лимонный сок, крупно нарезанную зелень укропа и петрушки. Остается сбрызнуть это ароматное наваристое блюдо греческим оливковым маслом и незамедлительно подавать его на стол! Конечно же, с большими ломтями домашнего хлеба!

ПРИЯТНОГО АППЕТИТА!

Метки: , , , , , , ,

Отзывов (25) на «Уха по-гречески (рецепт Джейми Оливера)»

  1. Generally I don't learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice article.

  2. you're actually a excellent webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you've done a great activity in this subject!

  3. I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  4. I've been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

  5. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, let alone the content!

  6. I was examining some of your articles on this site and I believe this website is really informative! Keep putting up.

  7. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just cool and i can assume you're an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  8. Great blog right here! Also your website quite a bit up fast! What host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  9. I just could not depart your website prior to suggesting that I really loved the usual information a person provide in your guests? Is going to be again ceaselessly in order to investigate cross-check new posts.

  10. Regards for helping out, wonderful info. «Considering how dangerous everything is, nothing is really very frightening.» by Gertrude Stein.

  11. whoah this weblog is fantastic i love reading your articles. Stay up the great paintings! You already know, many people are looking around for this information, you could help them greatly.

  12. Great write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s website, maintain up the excellent operate, and It's going to be a regular visitor for a long time.

  13. Hi there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I'm sure they'll be benefited from this web site.

  14. You are my intake , I have few blogs and occasionally run out from to brand.I conceive this site contains some real excellent info for everyone. «There is nothing so disagreeable, that a patient mind cannot find some solace for it.» by Lucius Annaeus Seneca.

  15. of course like your website however you need to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the truth on the other hand I will definitely come again again.

  16. I wanted to draft you one tiny word so as to thank you so much as before for your remarkable advice you have featured at this time. It is simply generous of you giving freely what exactly a lot of people could possibly have marketed for an e-book to generate some cash for themselves, chiefly seeing that you could have done it in case you desired. The suggestions as well acted like a great way to be aware that many people have a similar fervor really like my personal own to realize somewhat more around this issue. I know there are some more enjoyable sessions in the future for those who see your blog post.

  17. I will immediately seize your rss as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you've any? Please let me know so that I may subscribe. Thanks.

  18. Great web site. A lot of helpful info here. I'm sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks on your sweat!

  19. One of the things I like about reading websites such as this, is that there isn’t any spelling or even lexical errors! Causes it to be tough about the reader occasionally. Very good work upon that and also the topic of this website. Many thanks!

  20. I simply want to mention I am just beginner to blogging and site-building and really liked you're page. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You really come with great articles and reviews. Thanks a lot for sharing with us your blog.

  21. atletico madrid tröja:

    Many thanks really helpful. Will share website with my buddies.

    atletico madrid tröja www.tailorandkelle.com/At...arn-p-895939.cfm

наверх Счетчик PR-CY.Rank