Готовим дома

Готовим дома

Специи, Приправы и Пряности

Управа на приправу: какие специи к чему подходят

12 марта 2009 г.

     Автор: Александра Тырлова

Даже самое простое блюдо может превратиться в кулинарный шедевр, если вы умеете пользоваться приправами.

Они придадут приготовленным кушаньям особый аромат и неповторимый вкус. Правда, специи – продукт капризный и требует нежного обхождения.

2749438_specii_1_ (700x393, 274Kb)

Правила обращения

В первую очередь специи нужно правильно хранить. Лучше всего пряности себя чувствуют в закрытой стеклянной посуде, которая стоит в темном прохладном месте. Молотые специи в заводской упаковке хранятся не более 9 месяцев при комнатной температуре. Продлить этот срок можно, положив их в холодильник. На холоде замедляются процессы окисления, и приправы дольше сохраняют свои свойства.

Молотые специи теряют часть аромата при обработке. Так что лучше толочь пряности самостоятельно. Только учтите: приправы легко впитывают посторонний запах, так что, перед тем как заняться специями, нужно вымыть руки особенно тщательно. Если вы пользуетесь не сушеными, а свежими пряными травами, приобретите фарфоровую разделочную доску. Если станете резать травы на такой доске, вам удастся полностью сохранить их вкус и аромат.

Чтобы еда получилась вкусной, нужно учесть еще несколько нюансов. Если вы собираетесь приготовить, увы, вредное, но очень вкусное жирное блюдо, специй нужно класть несколько больше, чем обычно. В сочетании с жиром приправы теряют часть своего аромата. А вот соль, наоборот, усиливает вкус специй, так что при добавлении пряностей солить блюдо следует меньше.

Лавровый лист, душистый перец, черный кардамон, корицу в палочках и другие «крупные» специи кладут в начале приготовления пищи. Черный перец, тмин, фенхель, зеленый кардамон – в середине. Имбирь, специи в виде порошка и готовые смеси – за пару минут до выключения огня. И последнее: пряные блюда лучше съесть сразу – при повторном разогревании специи теряют свой аромат.

Ароматное лекарство

Некоторые специи способны не только придать изюминку даже безнадежно приевшемуся блюду, но и помочь справиться с некоторыми заболеваниями и устранить легкое недомогание.

Например, анис обладает противопростудными свойствами, облегчает работу печени при гепатитах. А такая замечательная приправа, как бадьян, хорошо помогает при кашле и боли в горле. Кстати, вкус этой специи известен каждому с детства – на основе бадьяна когда-то делали микстуру от кашля «Пектусин». От простуды можно избавиться и при помощи имбирного корня, который не только избавит вас от насморка и кашля, но и поможет при тошноте и других проблемах с пищеварением.

Если вы часто страдаете от головных болей, можете попробовать облегчить свое состояние чаем из майорана. Чтобы сделать такой чай, залейте пригоршню сушеного майорана кипятком и настаивайте в течение 15 минут. Кроме того, майоран часто добавляют в жирные и трудноперевариваемые блюда, так как он способствует выработке желудочного сока и избавляет от тяжести в желудке.

Если же, несмотря на обилие майорана в вашей тарелке, вы все-таки объелись, выпейте настой на основе мяты – он поможет вам почувствовать себя лучше.

При болезнях сердца и органов дыхания добавляйте в пищу перец чили, а если вы желаете избавиться от отеков – петрушку.

Перед экзаменом или важным докладом съешьте что-нибудь с добавлением гвоздики. Эта приправа улучшает память и мыслительные способности. Кстати, гвоздика обладает противовоспалительным и обезболивающим действием. Ватка, смоченная гвоздичным маслом и приложенная к больному зубу, поможет вам дотерпеть до похода к стоматологу.

Что к чему

Чтобы ваши блюда получились вкусными и ароматными, нужно знать, какие именно специи подходят к определенным продуктам. Для этого воспользуйтесь нашей инструкцией.

  • Для мяса: красный, черный, душистый перец или гвоздика, майоран, тимьян, тмин, куркума, лук.
  • Для птицы: тимьян, майоран, розмарин, шалфей, чабрец, базилик.
  • Для рыбы: лавровый лист, белый перец, имбирь, душистый перец, лук, кориандр, перец чили, горчица, укроп, тимьян.
  • Для гриля: красный перец, душистый перец, кардамон, тимьян, майоран, мускатный орех, тмин, имбирь, перец чили.
  • Для овощей: красный перец, имбирь, куркума, кориандр, горчица, кардамон, тмин, черный перец, душистый перец, мускатный орех, гвоздика.
  • Для фруктов, соков, компотов: корица, гвоздика, имбирь, бадьян, кардамон.
  • Для паштетов: белый перец, корица, имбирь, лавровый лист, гвоздика, корица, бадьян, имбирь, кардамон.
  • Для выпечки: гвоздика, корица, бадьян, имбирь, кардамон, душистый перец, апельсиновая цедра, анис.

Кстати

Некоторые приправы совершенно не сочетаются друг с другом. Например, тмин улучшает аппетит и пищеварение, однако даже самый зверский аппетит вам не поможет, если помимо тмина вы положите в кастрюльку другие приправы (исключение составляют соль и перец), ведь в этом случае блюдо получится совершенно невкусным. А базилик, который рекомендуют при несварении желудка, не терпит рядом с собой ничего, кроме чеснока.

Личное мнение

Ирэна Морозова:

– Специи я очень люблю. Причем практически все, в том числе и индийские, которые появились у нас сравнительно недавно. Люблю кардамон, карри, имбирь. Еще корицу очень люблю. Она, кстати, не только вкусная, но и полезная: обладает антисептическими свойствами.

Метки: , , , ,

Отзывов (45) на «Специи: что к чему подходит»

  1. My wife and i were now glad Louis could finish off his investigations by way of the ideas he acquired out of the weblog. It's not at all simplistic to simply choose to be releasing procedures which often people today may have been trying to sell. And now we recognize we have the blog owner to thank for that. The main illustrations you've made, the straightforward site menu, the friendships you will make it easier to create — it's many overwhelming, and it's assisting our son and us believe that the article is awesome, and that is really indispensable. Thanks for the whole lot!

  2. naturally like your web site however you need to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I'll definitely come again again.

  3. But a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style and design .

  4. Hi my loved one! I want to say that this post is amazing, great written and include approximately all significant infos. I'd like to peer more posts like this.

  5. There is clearly a bundle to identify about this. I consider you made some nice points in features also.

  6. Hello my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all significant infos. I would like to peer more posts like this.

  7. I like this site so much, bookmarked. «Nostalgia isn't what it used to be.» by Peter De Vries.

  8. I have recently started a website, the information you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  9. I like this post, enjoyed this one appreciate it for posting .

  10. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I'll definitely be back.

  11. Some really excellent articles on this website , thankyou for contribution.

  12. I was examining some of your content on this site and I believe this internet site is real instructive! Retain putting up.

  13. Hello.This post was extremely fascinating, particularly since I was searching for thoughts on this issue last week.

  14. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thank you again

  15. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I'm trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  16. But a smiling visitant here to share the love (:, btw great layout.

  17. I want to convey my love for your generosity giving support to those people that really want help on in this issue. Your special dedication to passing the message across had become unbelievably significant and has frequently encouraged professionals just like me to attain their desired goals. Your informative guidelines entails so much to me and extremely more to my office colleagues. Regards; from everyone of us.

  18. I do trust all the concepts you have introduced for your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for novices. May just you please lengthen them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  19. I think you have noted some very interesting details , regards for the post.

  20. Perfectly pent subject material , thanks for information .

  21. Just a smiling visitant here to share the love (:, btw great pattern .

  22. Some really nice and useful info on this website, besides I believe the style has great features.

  23. I have recently started a site, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  24. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! «There are places and moments in which one is so completely alone that one sees the world entire.» by Jules Renard.

  25. I really like your writing style, wonderful info, thank you for posting :D. «Kennedy cooked the soup that Johnson had to eat.» by Konrad Adenauer.

  26. I like this blog so much, saved to bookmarks. «American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.» by Muammar Qaddafi.

  27. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  28. You are my intake , I possess few blogs and infrequently run out from to brand.

  29. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I'm very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  30. Really nice design and superb written content , practically nothing else we require : D.

  31. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it's truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  32. I am constantly looking online for ideas that can benefit me. Thank you!

  33. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  34. I do consider all the ideas you've offered for your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for beginners. May you please extend them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  35. You have brought up a very superb details , thankyou for the post.

  36. As soon as I observed this site I went on reddit to share some of the love with them.

  37. My spouse and i have been quite delighted when Peter could round up his investigation out of the precious recommendations he received from your own web page. It's not at all simplistic to simply find yourself giving freely secrets which the rest may have been selling. And we also understand we need the blog owner to appreciate for this. Those illustrations you've made, the straightforward site navigation, the relationships you aid to create — it is mostly remarkable, and it's really facilitating our son in addition to us reason why the situation is brilliant, and that is wonderfully important. Many thanks for the whole lot!

  38. Hey there! I've been reading your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to mention keep up the good job!

  39. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

    • admin:

      About comments:

      All comments pass mandatory moderation, so they do not appear immediately, but after a few tens of minutes to several hours.

      As a rule, I do this 3-4 times a day. The number of comments reaches several hundred per day, so the waiting time for their appearance may increase to a day. What to do, you are many, but I am alone.

      REMEMBER, I read all your opinions and take into account in my work, but I can not always answer for the reasons given above. I answer first of all the comments containing the questions, the rest is how it will turn out.

      With respect. Admin

  40. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I'll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  41. Very interesting info !Perfect just what I was searching for! «Oh, I don't blame Congress. If I had 600 billion at my disposal, I'd be irresponsible, too.» by Lichty and Wagner.

  42. I simply want to say I am just beginner to blogging and site-building and absolutely liked your web blog. More than likely I’m planning to bookmark your blog post . You definitely have perfect writings. Many thanks for revealing your blog.

наверх Счетчик PR-CY.Rank