Готовим дома

Готовим дома

Мясные блюда

От автора рецепта

Полендвица – сыровяленый мясной продукт, который можно отнести к польской и белорусской кухне. На белорусском языке она называется Паляндвiца. Не знаю, существует ли похожее название в других странах, возможно, готовят подобное блюдо, но оно имеет другое название. Полендвицу у нас в семье готовят на праздники, начиная от Нового года, часть остаётся к Рождеству, а затем на Пасху. Её всегда готовила бабушка, теперь это делает мама, она и научила готовить меня. Признаюсь, я обожаю полендвицу, один запах сводит меня с ума, я готова съесть сразу всё. Для меня – этот вкус и запах из детства. Это сейчас можно себе позволить готовить её круглый год, но тогда это был деликатес для нас, и для меня это что-то особенное! Филе свиное, из которого готовится полендвица, так и называется – филе, это очень нежное, деликатное мясо, продаётся небольшими по размеру полосками округлой формы (чаще в гипермаркетах и других магазинах), или можно встретить утолщенное в виде прямоугольника с наростами мяса (в основном на рынках). Технология приготовления проста: вначале филе просаливается, выпускает лишнюю жидкость, затем подсушивается с добавлением разных пряностей. Пряности можно брать любые, по своему вкусу (можно покрыть паприкой, прованскими травами, можно для остроты добавить молотого жгучего перчика), но я не рекомендую брать очень много всего, чтобы не перебить вкус самой полендвицы, поэтому сама я всегда беру минимум приправ, которые придают незабываемый аромат и вкус. В общем, если Вы ни разу ещё не пробовали полендвицу, очень советую!!!

Автор о  себе

Психолог по образованию и призванию, кулинар — в душе. Люблю готовить и фотографировать разные вкусности, и просто люблю...

Уровень мастерства на сайте «Едим дома»: Продвинутый.

 

Полендвица домашняя

10 января 2013 г.

77697 ed4 square300     Автор: Снежинка Татьяна

 

50139 ed4 wide

Ингредиенты:

  • Свиное филе (мышца, которая вдоль позвоночника) – 950 г
  • Соль- 2 полные ст.л. + 2 щепотки
  • Сахар- 1 ст.л.
  • Чеснок- 5 зубков
  • Молотый чёрный перец по вкусу
  • Лавровый лист- 2 шт. ср. размера
  • Молотый тмин- 1,5 ч. л.
  • + кусок вдвое сложенной марли и верёвка

Приготовление:

Вот так выглядит филе. Очень часто это филе продают с пристроенными к ней полосками мяса, как правило, на рынке. Если такие имеются, я их отрываю, они хорошо отделяются. Должна остаться сама мышца, без всяких белых плёнок (иначе они потом не жуются) и кусочков мяса.

208875 ed4 thumb

В начале надо просолить филе и поставить под гнёт, чтобы ушла лишняя жидкость. Для этого смешиваем 2 ст.л. соли и сахар, натираем филе со всех сторон, кладём в большую миску. Не страшно, если филе будет лежать изогнуто.

208876 ed4 thumb

На филе кладём тарелочку и ставим гнёт, можно приспособить банку с водой или камень, как у меня. В таком состоянии, прикрыв салфеточкой или полотенцем, выдерживаем филе в течение 3 суток при комнатной температуре на кухне (летом лучше поставить, где прохладней). Раз в сутки переворачиваем его.

208877 ed4 thumb

Вот так выглядит филе после 3 суток.

208878 ed4 thumb

Достаём его, обтираем бумажным полотенцем от влаги. Натираем его чесноком, пропущенным через пресс или натёртым на тёрке и измельчённой в руках на кусочки лаврушкой.

208879 ed4 thumb

Посыпаем со всех сторон молотым чёрным перцем, молотым тмином и присыпаем несколькими щепотками соли. Кладём натёртое филе на край марли, сложенной вдвое.

208880 ed4 thumb

Заворачиваем филе по типу рулета, завернув бока. Теперь с одной стороны завязываем веревку и обтягиваем ей по всей поверхности филе вокруг, придавай округлую форму полендвице.

208881 ed4 thumb

.....................

208882 ed4 thumb

На другом конце полендвицы завязываем верёвкой узел и делаем петлю, за которую будем подвешивать полендвицу.

208883 ed4 thumb

Подвешиваем полендвицу подсыхать. Поскольку мы изначально ставили филе под гнёт, то основная жидкость ушла и поэтому полендвица сушится быстро. Но всё же необходимо учитывать следующие моменты: срок сушки зависит от величины филе, условий сушки (температура, влажность, проветриваемость) и от ваших предпочтений. Чем толще филе, чем дольше оно будет сушиться. Этот процесс может занять от 3 до 7 дней. У меня заняло 4 суток, при этом я подвешивала на кухне, над плитой (у меня нет вытяжки))), сами понимаете, сухой тёплый воздух, проветриваемое место (у меня на кухне балкон), поэтому всё получается быстро. Также от Ваших предпочтений зависит то, какая степень сухости будет у полендвицы. Я не люблю очень сухую, поэтому рекомендую такую мерку: когда Вы сжимаете подвешенную полендвицу и чувствуете, что поверхность твердоватая и уже хорошо подсохшая, но внутри чувствуется мягкость, то смело снимайте.

208884 ed4 thumb

Готовую полендвицу заворачиваем в пергамент и убираем в холодильник. Храним там до востребования.

208885 ed4 thumb

Нарезаем по необходимости.

208886 ed4 thumb

ПРИЯТНОГО АППЕТИТА!

Метки: , , , , , , ,

Отзывов (42) на «От белорусов с любовью: Паляндвiца домашняя»

  1. I love the efforts you have put in this, thanks for all the great content.

  2. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A great read. I'll definitely be back.

  3. I just couldn't depart your website before suggesting that I extremely enjoyed the usual info an individual provide to your guests? Is gonna be back incessantly in order to check out new posts.

  4. Very interesting subject, thank you for posting.

  5. A person essentially lend a hand to make significantly articles I'd state. This is the very first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this actual publish extraordinary. Magnificent activity!

  6. Some genuinely choice content on this website , saved to fav.

  7. As soon as I found this website I went on reddit to share some of the love with them.

  8. Someone essentially assist to make seriously articles I might state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I surprised with the analysis you made to make this particular put up incredible. Wonderful task!

  9. Excellent website. Lots of useful information here. I'm sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks in your effort!

  10. I consider something genuinely special in this web site.

  11. Really nice style and superb content , nothing at all else we need : D.

  12. You are my breathing in, I own few blogs and often run out from to post .

  13. Generally I don't learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great post.

  14. Health:

    Merely wanna admit that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this.

  15. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

  16. Very nice layout and fantastic subject material , nothing at all else we require : D.

  17. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I'm impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a great site.

  18. Fantastic site. A lot of helpful info here. I am sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks on your sweat!

  19. Keep up the great work , I read few content on this website and I believe that your site is rattling interesting and has got circles of superb information.

  20. I truly enjoy reading through on this website, it holds superb content. «One should die proudly when it is no longer possible to live proudly.» by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

  21. I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am thankful to find this website through google. «The test and use of a man's education is that he finds pleasure in the exercise of his mind.» by Carl Barzun.

  22. Someone necessarily assist to make seriously posts I'd state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to make this actual put up amazing. Magnificent job!

  23. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I'm looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  24. I've been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks, I'll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

  25. Hello there, I discovered your website by the use of Google at the same time as searching for a related subject, your web site came up, it seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  26. Polen Treppen:

    I genuinely enjoy examining on this website, it has got excellent posts. «Beware lest in your anxiety to avoid war you obtain a master.» by Demosthenes.

  27. I gotta favorite this site it seems very useful handy

  28. There is obviously a lot to identify about this. I feel you made certain nice points in features also.

  29. I am glad for writing to make you be aware of what a really good encounter our child went through studying your web page. She picked up a good number of issues, most notably what it is like to possess a wonderful teaching spirit to make other individuals with ease fully understand specified multifaceted subject areas. You undoubtedly exceeded readers' expectations. Many thanks for distributing such valuable, trusted, educational and unique guidance on your topic to Evelyn.

  30. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I've shared your site in my social networks!

  31. Absolutely composed subject material , regards for entropy.

  32. Very interesting points you have noted , regards for posting . «The judge is condemned when the criminal is absolved.» by Publilius Syrus.

  33. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

  34. wysięgnik koszowy wrocław:

    Useful info. Lucky me I found your site accidentally, and I am amazed why this coincidence did not happened earlier! I bookmarked BLOGURL. NAME

  35. wysięgnik koszowy wrocław:

    I love your blog... very nice colors and theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it

  36. Thanks, will check back BLOGURL before long, have bookmarked you for the time being. NAME

  37. auĂźentreppe mit podest aus polen:

    I genuinely enjoy reading through on this web site , it contains great articles . «The great secret of power is never to will to do more than you can accomplish.» by Henrik Ibsen.

  38. Really great info can be found on site . «Many complain of their memory, few of their judgment.» by Benjamin Franklin.

  39. I simply want to mention I'm very new to blogging and seriously liked this web site. Very likely I’m want to bookmark your site . You really come with great articles. Bless you for sharing your web-site.

наверх Счетчик PR-CY.Rank