Готовим дома

Готовим дома

Выпечка

Как-то в поисках очередного кулинарного шедевра для раздела «Готовим дома» своего блога набрёл на интригующее название торт «Трухлявый пень». Похоже у автора хорошо работает фантазия. Дальнейшие поиски вывели меня на хороший и вкусный рецепт, который я Вам и предлагаю. Выбрал  его из множества вариантов, как один из немногих, который подробно описывает как и что нужно делать, чтобы получилось что-то стоящее и съедобное. Всё остальное- это вариации и слепое копирование друг друга.

Если судить по составу и количеству ингредиентов, то такой тортик будет не из дешёвых, правда, тут как посмотреть, всё зависит от толщины и наполнения своего кошелька. С другой стороны, кроме материальных вложений, требуется приложить и определённые усилия для изготовления этого чуда, потратив немало времени. Однако, как говорят на Русях, овчинка стоит выделки.

Ясно дело, что сей продукт не для каждодневной выпечки. Но почему бы не побаловать себя любимого и свою родню и друзей этим шедевром по праздникам, тем более, что их, которые настоящие, не так уж и много. Что касается меня, то этот список не так уж и велик:

  • Новый год
  • Рождество Христово
  • День Красной Армии (по нонешнему Защитника Отечества)
  • 8 Марта
  • Пасха (правда под Пасху по мне лучше куличи)
  • День Победы
  • Ну и конечно же дни Рождения себя любимого, жены, детей и внуков.

 

Сметанный торт «Трухлявый пень»

3 ноября 2015 г.

Готовим с Ириной Хлебниковой     Автор: Ирина Хлебникова

IMG_2867

Ингредиенты:

  • ДЛЯ ТЕСТА:
  • Мука- 500 гр.
  • Сливочное масло- 200 гр.
  • Сметана- 250 гр. (любой жирности, я обычно беру 20 %)
  • Сахар- 150 гр.
  • Яйца-2 шт. небольших или 1 шт. крупное
  • Дрожжи сухие- 5 гр. или 10 гр. разрыхлителя для теста

 

  • ДЛЯ НАЧИНКИ:
  • Курага- 200 гр.
  • Чернослив без косточки- 200 гр.
  • Сахар-  по желанию и вкусу

 

  • ДЛЯ КРЕМА:
  • Сметана 20%- 650 гр.
  • Сахар- 250 гр. или по вкусу
  • Порошковый желатин- 15 гр.
  • Вода- 150 гр.
  • Сахар- 90 гр. для приготовления безе
  • Тертый шоколад-  для украшения торта и склеивания грибочков из безе

Приготовление:

  • Разделите яйца на белки и желтки, желтки пойдут в тесто, а из белков приготовим меренги для украшения торта.
  • Сухие дрожжи разведите в небольшом количестве теплой воды.
  • Если для разрыхления теста будете использовать разрыхлитель, смешайте его с мукой.
  • Для теста слегка взбейте яичные желтки, добавьте сметану, сахар, разведенные дрожжи, растопленное сливочное масло и все размешайте до однородности.
  • Вмешайте просеянную муку и быстро замесите мягкое тесто. Долго месить тесто не нужно, достаточно просто добиться однородности.

Clipboard01

  • Тесто накройте и поставьте на 1 час в холодильник.
  • Курагу и чернослив залейте горячей водой и оставьте набухнуть, а затем отцедите, пропустите через мясорубку. Начинка получается с явной кислинкой, что лично мне нравится, но при желании можно добавить немного сахара.

Clipboard02

  • Если фруктовая масса получилась густовата, добавьте немного отцеженной жидкости.
  • Достаньте тесто из холодильника, разделите на 8 примерно равных частей.

Clipboard04

  • Каждую часть подкатайте в шар.
  • Подкатанное тесто уберите в холодильник и доставайте по мере работы.

Clipboard05

  • Каждый кусочек теста раскатайте в тонкий язык. Тесто липковатое, поэтому его удобнее раскатывать между двумя слоями полиэтиленовой пленки.

Clipboard06

Clipboard03

  • На раскатанное тесто нанесите тонким равномерным слоем начинку из кураги или чернослива.

Clipboard07

  • При помощи пленки сверните в рулет.

Clipboard08

  • Аккуратно перенесите рулет на застеленный пергаментом противень.

Clipboard09

  • Выпекайте при 180 – 200 С до легкой золотинки  (около 20 – 25 мин).
  • Сразу же после выпечки, еще в горячем виде, срежьте у рулетов неровные сухие краешки, а остальное нарежьте на кусочки толщиной 3 – 4 см.

Clipboard10

Clipboard11

  • Срезанные краешки дополнительно подсушите, дайте остыть, а затем разомните в крошку, которую мы позже используем для украшения торта.
  • Желатин залейте холодной водой и дайте набухнуть, а затем при аккуратном нагреве добейтесь полного растворения, но не кипятите.
  • Сметану взбейте с сахаром. Следите, чтобы сахар полностью растворился.
  • Влейте процеженный желатиновый раствор, размешайте.

Clipboard15

  • Рулетики слоями уложите в форму, застеленную пищевой пленкой, щедро проливая каждый слой сметанным кремом. Небольшое количество крема оставьте для сборки торта.

Clipboard16

Clipboard17

  • Собранный торт оставьте при комнатной температуре на 2 – 3 часа для пропитки, а потом уберите в холодильник до полного застывания сметанного крема.
  • Оставшиеся яичные белки взбейте с сахаром до устойчивых пиков.

Clipboard12

  • Противень застелите бумагой для выпечки. Кондитерским шприцом с круглой насадкой большого диаметра отсадите безе в форме грибных шляпок и ножек, присыпьте какао порошком.

Clipboard13

  • Выпекайте в разогретой до 110 – 130 С духовке в течение 1 – 1.5 часов до сухого легкого состояния. Готовые безе должны легко отделяться от бумаги для выпечки. Дайте полностью остыть.

Clipboard14

  • Достаньте торт из холодильника, снимите форму, удалите пленку.
  • Собранный торт украсьте по собственному желанию. Я промазала борта торта остатками сметанного крема (если крем успел загустеть, его нужно немного подогреть, и он опять станет жидким), а затем просыпала тертым шоколадом и подготовленной крошкой.

Clipboard18

  • При помощи растопленного шоколада склеила ножки – шляпки грибочков из безе и шоколадом приклеила их на торт.

Clipboard19

  • Результат трудов праведных

IMG_2865

IMG_2893

Напоследок пошаговое видео того, что Вы успели прочитать выше

ПРИЯТНОГО АППЕТИТА!

Метки: , , , ,

Отзывов (140) на «Торт «Трухлявый пень»: Оно хоть и труха, но, ё-моё, какая вкусная!»

  1. One other thing I would like to express is that as an alternative to trying to fit all your online degree training on days of the week that you conclude work (since the majority people are drained when they get back), try to obtain most of your lessons on the saturdays and sundays and only one or two courses for weekdays, even if it means a little time away from your end of the week. This is fantastic because on the saturdays and sundays, you will be more rested in addition to concentrated with school work. Thanks for the different ideas I have acquired from your blog.

  2. Business:

    I'm still learning from you, while I'm trying to achieve my goals. I definitely enjoy reading everything that is written on your site.Keep the tips coming. I liked it!

  3. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

  4. Arts:

    Of course, what a fantastic site and educative posts, I will bookmark your blog.Have an awsome day!

  5. Law & Legal:

    Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

  6. Thank you, I've just been searching for info approximately this topic for a while and yours is the greatest I have discovered till now. However, what about the bottom line? Are you sure about the source?

    • admin:

      Read my answers to frequently asked questions in a post attached to the main page of the site. On the rules for posting comments on the site, read on the main page in the post «For those who are new to the site.»

      With respect. Admin

  7. Games:

    Keep functioning ,great job!

  8. Games Online:

    I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  9. Automotive:

    Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just nice and i can assume you're an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

  10. Arts:

    hello!,I really like your writing very a lot! percentage we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I need a specialist on this space to resolve my problem. May be that is you! Looking ahead to peer you.

    • admin:

      Read my answers to frequently asked questions in a post attached to the main page of the site. On the rules for posting comments on the site, read on the main page in the post «For those who are new to the site.»

      With respect. Admin

  11. You made certain nice points there. I did a search on the subject and found the majority of persons will agree with your blog.

  12. I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  13. Business:

    I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

  14. Automotive:

    Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful information specially the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

  15. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  16. Science:

    Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

  17. Business:

    I'm so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that's at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  18. Generally I don't learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great article.

  19. Food:

    Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  20. I have to point out my love for your kindness for visitors who must have assistance with this important concept. Your very own dedication to passing the solution all through ended up being unbelievably helpful and have usually empowered individuals much like me to attain their pursuits. Your amazing useful guide denotes much to me and far more to my mates. Regards; from everyone of us.

  21. Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

  22. Computer & Internet:

    Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  23. Computer & Internet:

    Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you're an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  24. Hi there, I found your blog via Google whilst searching for a related subject, your web site came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  25. Hello.This article was really interesting, particularly because I was browsing for thoughts on this topic last Saturday.

  26. great issues altogether, you just received a new reader. What would you recommend about your publish that you simply made some days in the past? Any certain?

  27. Good write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s website, maintain up the nice operate, and It's going to be a regular visitor for a long time.

  28. I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Studying this information So i am glad to express that I've an incredibly excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I so much definitely will make sure to do not overlook this web site and provides it a look regularly.

  29. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

  30. Games:

    Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you're speaking about! Bookmarked. Kindly additionally visit my web site =). We can have a hyperlink change agreement among us!

  31. Business Finance:

    Fantastic goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you are just extremely great. I actually like what you have acquired here, really like what you're stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is really a great site.

  32. A person essentially help to make severely articles I'd state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this actual post incredible. Fantastic job!

  33. you are in point of fact a excellent webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you're doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a excellent task in this subject!

  34. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  35. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

наверх Счетчик PR-CY.Rank