Готовим дома

Готовим дома

Напитки

На просторах Инета из года в год печатается один и то же пост с небольшими вариациями по приготовлению, без сомнения, замечательного, с детства всеми любимого, молочного коктейля по-советски. За давностью времени источник этой публикации утерян, и во всех перепечатках пишут одну и ту же сакраментную фразу: «С  просторов Инета». Пост стал воистину всенародным и потому искать первоисточник нет никакого смысла.

Начну с главного- с рецепта, который взял из книги «Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания». Издательство «Экономика» 1982 год. Именно в этой книге и напечатана рецептура приготовления молочного коктейля с мороженным, незабываемый вкус которого знаком с детства всем тем, кто хотя бы немного успел пожить в СССР.

Картинки по запросу молочный коктейль в гранёном стакане фото

фото: polza-sovet.ru

Не удержался и почитал некоторые рецепты тех блюд, которыми нас потчевал советский общепит. С удивлением нашёл много интересного и кое-что собираюсь повторить дома. С одной стороны потешу свою ностальгию по прошлому, с другой побалую себя любимого рецептами блюд, которые едал во времена далёкой юности. За редким исключением могу сказать, что готовить в те времена умели и готовили вкусно и сытно, а рецептуры были настолько просты, что под силу людям, далёким от кулинарии. Те, кто заинтересовался данной книгой, могут скачать её торрент пройдя по ссылке.

В Инете бают, что кое-где в России ещё можно попить такой коктейль и есть кафе и магазины, где сохранился шедевр советского прошлого трёхлапый чудо-миксер «Воронеж». Его рёв напоминает звук двигателей самолёта на взлёте и по-прежнему ласкает слух гурманов. Говорят так же, что его производят до сих пор, уж больно хорошо он справляется со своими обязанностями. 

Картинки по запросу миксер для молочных коктейлей воронеж

фото: soviet-life.livejournal.com

Итак, вот он классический рецепт, рекомендованный советским общепитом, по которому делался любимый нами коктейль.

Ингредиенты:

  • Молоко- 100 мл
  • Мороженое- 25 гр.
  • Сироп- 25 гр.

А вот так выглядит рецептура в книге, о которой я говорил выше.

* Для просмотра иллюстраций наведите курсор на изображение и щёлкните левой клавишей мышки.

* To view the illustration, place the cursor over the image and click the left mouse button.

Рецепт

 

Приготовление:

Здесь ничего изобретать не надо, лучше и короче, чем в этой же книге, не напишешь.

Приготовление коктейлей.

 

В заключении несколько слов о характерных особенностях приготовления этого коктейля, без учёта которых «как в детстве» не получится.

  • Бытует мнение, что решающую роль играет скорость вращения миксера. Это не совсем верно. Скорость, действительно, должна быть достаточно высокой, не менее 8-10000 Об/мин. В рекомендации общепита сказано, что при скорости 13000 об/мин взбивать надо 60 сек. Скорость может быть и меньше, но тогда просто увеличивается время приготовления.
  • О молоке. Оно должно быть натуральным, а не восстановленным из порошка, и жирностью не менее 2,5 % (лучше 3,2 % и выше, получается вкуснее). Молоко  должно быть сильно охлаждённым! И не просто из холодильника, а из морозилки! Молоко д. б. охлаждено почти до замерзания. В зависимости от упаковки и её ёмкости на это может потребоваться от получаса до 1,5 часов. Именно замороженное молоко и создаёт неподражаемый эффект воздушности огромного количества бархатистой пены.
  • О мороженном. Думаю нет необходимости предупреждать о том, что мороженое должно быть сделано из натуральных ингредиентов и без консервантов. Лучше всего подходит пломбир сливочный.
  • О сиропе. Здесь никаких особых нюансов нет, в магазинах достаточно большой выбор натуральных сиропов, но лучше, конечно же, свой, приготовленный из ягод своего урожая или купленных на рынке.

Метки: , , , , , , ,

Отзывов (33) на «Рецепты родом из детства: Молочный коктейль по-советски. Тайны его необыкновенного вкуса»

  1. Thank you for another informative site. Where else may just I get that kind of info written in such a perfect way? I have a project that I am just now working on, and I have been at the look out for such information.

  2. There is visibly a lot to identify about this. I consider you made various good points in features also.

  3. Normally I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice post.

  4. I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  5. I was examining some of your content on this site and I think this website is rattling informative ! Keep on putting up.

  6. Very efficiently written information. It will be supportive to anyone who usess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing — looking forward to more posts.

  7. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  8. Merely wanna comment that you have a very decent internet site , I enjoy the pattern it really stands out.

  9. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!

  10. Merely wanna remark on few general things, The website style and design is perfect, the subject material is really excellent : D.

  11. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  12. As I web site possessor I believe the content matter here is rattling wonderful , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  13. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  14. Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  15. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I'll try and check back more often. How frequently you update your site?

  16. Law:

    certainly like your web site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality nevertheless I¡¦ll certainly come back again.

  17. As I web-site possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  18. You actually make it appear so easy together with your presentation however I in finding this matter to be really something that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complex and extremely broad for me. I am taking a look forward on your subsequent submit, I will attempt to get the hang of it!

  19. I simply wanted to thank you very much all over again. I'm not certain the things that I would've implemented without these solutions shared by you about such situation. It had been the daunting scenario in my position, nevertheless spending time with the skilled technique you solved that made me to leap over gladness. Now i am happier for the support and hope you find out what a great job you are always accomplishing educating others through the use of your website. I'm certain you haven't got to know any of us.

  20. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  21. I'm still learning from you, but I'm making my way to the top as well. I absolutely love reading everything that is written on your website.Keep the tips coming. I enjoyed it!

  22. I do accept as true with all the concepts you've introduced in your post. They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for beginners. May just you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

    • admin:

      A few months have passed since I published my answers to frequently asked questions. Accumulated the next material. I am preparing for publication in the near future. When? Similarly, I can not say, a lot of current work, there is not enough time.

      With respect. Admin

  23. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days...

  24. My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  25. You made some decent points there. I looked on the internet for the issue and found most people will consent with your blog.

  26. Its superb as your other blog posts : D, thankyou for putting up. «Too much sensibility creates unhappiness too much insensibility leads to crime.» by Charles Maurice de Talleyrand.

  27. Simply wanna comment that you have a very nice web site , I the pattern it actually stands out.

  28. cheers for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more info? as it is extremely useful for me.

    • admin:

      A few months have passed since I published my answers to frequently asked questions. Accumulated the next material. I am preparing for publication in the near future. When? Similarly, I can not say, a lot of current work, there is not enough time.

      With respect. Admin

  29. I simply want to tell you that I am beginner to blogs and really enjoyed your blog site. More than likely I’m want to bookmark your website . You certainly have awesome articles and reviews. Many thanks for sharing with us your web page.

наверх Счетчик PR-CY.Rank